Novak Đoković pod lupom: Šta je Srbin koristio na US Openu?
Novak Đoković, Foto: Larry Marano / INSTAR Images / Profimedia

da li je ovo bilo neophodno?

Novak Đoković pod lupom: Šta je Srbin koristio na US Openu?

Dobili smo stručno objašnjenje

Objavljeno: 16:43h

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković je sa 37 godina uspeo da se oporavi od od operacije meniskusa za manje od mesec dana i da potom odigra finale Vimbldona.

Srpski as je fenomen po mnogo čemu, a poznat je i po tome što uz sebe ima najveće stručnjake iz sveta sporta, pa su mnoge metode koje on koristi tokom oporavka, drugima nepoznate.

Jedan detalj tokom US Opena izazvao je dosta polemike, a sada je otkriveno o čemu se zapravo radi.

Naime, Novak je tokom pauze između gemova u Njujorku na šaku leve ruke stavio u rukavicu koja podseća na onu koju svi koristimo u kuhinji.

Pritom je ispod majice stavio crevo koje je bilo hladan vazduh direktno u njegovo telo.

Sada je stiglo objašnjenje...

- Đokovićeva telesna temperatura je postajala sve veća, što dovodi to toga da snaga mišića i njihova izdržljivost opada. Veliko otkriće u nauci tvrdi da se izdržljivost mišića može povećati za 144 odsto, ukoliko ohladite šake tokom treninga ili bilo koje sportske aktivnosti. Ime ove aktivnosti zove se „Palmar Cooling“ i legalno je, a Novak je upravo to koristio tokom US Opena. Rukavica se hladi iznutra i vraća telesnu temperaturu na optimalni nivo. Ne treba vam posebna sprava za ovo, jednostavno samo držite ruke ispod hladne vode, oko tridesetak sekundi, nekoliko puta pre treninga i imaćete slične efekte kao i Đoković - objasnio je Adam Katc, analitičar sa Univerziteta (MIT).

Bonus video:

00:16

Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork

(Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.